Flugfiske för en avkopplande säsong

Nu börjar solen titta fram, och då vet man att det är dags för lite härliga fiskeäventyr. Vissa personer har turen att leva på en plats nära sjön, men för stadsborna kan solens strålar indikera en lite längre utflykt. Kanske tar man med familjen ut och campar eller så hyr man en mysig liten stuga ute i den kallande naturen. Utrustningen vid camping består av de gamla vanliga sovsäckarna och dylikt, men en ytterligare värdefull egendom som många inte kan åka utan är sitt fiskespö, och det är enkelt att förstå varför. Vare sig man är ute på sjön solo eller tar med sig familjen kan flugfiske vara en aktivitet som höjer stämningen på semestern. Med de rätta metoderna och det mest glänsande betet kan man räkna med fina fisken!

 

Flugfiskets speciella bete

Alla är säkerligen inte medvetna om vad skillnaden mellan ”vanligt” fiske och flugfiske faktiskt är. Metoden är en stor del av vad som urskiljer flugfisket från andra fisketyper, men betet är där det verkligen sticker ut. I flugfiske lägger man nämligen stor vikt på att betet ska efterlikna den mat som fiskarna äter, exempelvis mindre fiskar eller insekter som intresserar just den fisken som man är ute efter.

 

Detta betyder att betet verkligen är i behov av att stå ut från mängden och göra ett intryck på fisken så att det nappar utan problem. Om man tar en titt på benämningen ”flugfiske” kan man säkerligen gissa vad betet kallas: En fluga.

 

Utöver själva betet nämnde vi även lite snabbt hur metoden är en stor del av flugfisket. Det är nämligen så att dessa kast är relativt mycket mer komplicerade än de övriga fisketeknikerna. För att bli proffs på att fiska med flugspö måste man träna under en lång tid. Det finns till och med en tävling vid namn Casting, där fokus ligger på att vara precis och att kasta så långt som möjligt med sitt flugspö.

 

Gäddflugfiske

 

Det blir alltmer populärt att fiska efter gäddor, och visst är det enkelt att förstå varför. Under de senaste tio åren har antalet personer som tar del i gäddflugfiske skjutit i höjden, då spänningen är hög och aktiviteten intressant. Tänk dig att överrumpla en sådan stor fisk med sin väl utvalda fluga, bara för att veva in den massiva bjässen. För att hålla sig uppdaterad kring utvecklingen av denne intressanta sport finns det numera ett stort antal fiskebutiker som erbjuder ett brett sortiment av spön, linor och rullar för alla gäddflugfiske-entusiaster.

 

Det är heller inte endast själva fisket som har väckt folks intressen. Även att binda gäddflugor är någonting som alltfler personer tar del av, och gällande lagen kring tillgång och efterfrågan kan man hoppa upp och sätta sig på att det finns en stor mängd material att hitta för just detta.

 

Det finns alltså ingen tid att förlora. Varför inte ta med sig sin familj eller de närmaste polarna och ta en tur ut i det fria. Med flugspöet i hand blir det en garanterad succé.